Shadia timmert aan haar CV om bij een IT-bedrijf werk te vinden.

Vier jaar geleden verhuisde Shadia vanuit Gaza naar België. Ze heeft moeite met werk vinden omdat ze de taal niet genoeg beheerst en haar bachelor in IT verouderd is. Via de Nederlandse les ontdekt ze de organisatie ‘DUO for a JOB’ en leert ze de gepensioneerde André kennen. Hij ondersteunt haar als mentor bij het waarmaken van haar droom om een job als web developer te vinden in Gent.

Duo for a Job is een organisatie die werkzoekende jongeren met een migratieachtergrond linkt aan 50-plussers. Als vrijwilliger zetten ze hun professionele ervaring in om deze jongeren te begeleiden naar werk. André werd mentor bij het programma omdat hij de laatste jaren voor zijn pensioen veel plezier had beleefd aan het opleiden van jonge werkkrachten. In eerste instantie moedigt hij Shadia aan om meer zelfvertrouwen te krijgen.

“Bij de eerste ontmoeting viel me meteen op dat Shadia heel schuchter was. Ze vroeg: ‘Mag ik binnenkomen? Is het oké als ik ga zitten?’ Er was een groot gebrek aan zelfvertrouwen, wat mij verbaasde. Shadia komt helemaal alleen uit Gaza, ze liet haar man en twee kinderen daar achter, vertelt André. “Daarom heb ik haar vaak gezegd: ‘Ik denk niet dat ik in jouw situatie hetzelfde had durven doen. Er is geen enkele reden waarom je geen zelfvertrouwen zou hebben.’”
“Wat voor mij het meest waardevolle was aan de samenwerking met André, is dat hij mijn zelfvertrouwen echt heeft kunnen opkrikken. In het begin was ik ontzettend twijfelachtig, ik was bang om werk te zoeken en ik geloofde niet in mezelf omwille van de taal”, getuigt Shadia daarover.