MENU

  • fr
  • nl
  • en
  • Innovatie is het hart van de missie van Blenders, een impact-onderneming in de Kempen. Zij verwelkomen DUO for a JOB in hun podcast Let’s talk about work voor een inspirerend gesprek over het verband tussen inclusie, mentoring & innovatie.

    🎙️  Mentor Stef Heylen, ex-CEO Janssen Pharmaceuticals, en DUO-coördinator Andrea Bardyn gaan in gesprek met Bart Wuyts en Artemis Kubala over hoe mentoring een effectieve oplossing is voor meer diversiteit op de werkvloer én inclusie in de samenleving.

    🌍 Ontdek hoe Janssen Pharmaceuticals een proactieve aanpak hanteert om diversiteit en innovatie te stimuleren. Met DUO for a JOB als partner motiveren zij ervaren werknemers om DUO-mentoren te worden.

    image

    Zij vertellen over hun eerste ervaringen op de Belgische arbeidsmarkt en over het verschil dat een mentor kan maken.

    🙌 Olga & Joëlle

    “Mijn mentor gaf mij zelfvertrouwen. Daarvoor had ik complexen over de taal, mijn buitenlandse afkomst. Zij werkt met mij samen als een echte coach. Nadat ik haar had ontmoet was ik vol optimisme en zelfvertrouwen dat alles goed zou komen.”

    Olga, mentee

    ⭐️ Needa & Alain

    “Niets lukte. Ik was overgekwalificeerd, ik had niet genoeg ervaring, ik had geen rijbewijs. Dan vroegen ze ervaring in coding. Elke keer was het iets anders, elke keer een nieuwe barrière. Dat was heel frustrerend. Mijn mentor is de enige persoon die mij begrijpt.”

    Needa, mentee

    💪 Hedwig & Tigran

    Wanneer je niet werkt voel je je niet goed, je hebt geen moed. Alsof je ziek bent. Ik heb een goede job gevonden, ik heb vast contract met een goed loon. Ik denk elke dag nog ‘dankjewel mentor Hedwig’.

    Tigran, mentee

    🥹 Artem & Jo

    “A mentor feels like a close friend in a foreign country. Almost like a second dad”

    Artem, mentee

    🤝 Vettri & Bert

    “My advice to Belgian companies is: please don’t reject someone because of the Dutch language proficiency alone. Consider our skills and experience and learning abilities. It really makes it easier for newcomers to find work here.”

    Vettri, mentee

    ✌️Alain & Kathleen

    “He opens my mind and my eyes to see the different opportunities in Belgium. My mentor is not only a mentor, but my friend now. I have a new friend in Belgium and I am so happy to know this person”

    Kathleen, mentee

    📹 Onze campagne met viavictor stelt de oprechtheid van diversiteit in corporate branding in vraag en spoort individuen en vooral werkgevers aan om hun verborgen vooroordelen ten opzichte van jongeren met een migratieachtergrond te herkennen en te corrigeren.

    Bij DUO for a JOB ondersteunen en versterken onze mentoren talenten zoals Chidi die vaak over het hoofd worden gezien in het aanwervingsproces

    🔗 Onze missie is duidelijk: diversiteit veranderen van een modewoord naar een realiteit.

    Meer dan 5.000 jonge werkzoekenden met een migratieachtergrond hebben in bijna 10 jaar tijd een kosteloze persoonlijke begeleiding gekregen door een mentor van DUO for a JOB. Het doel hiervan is de arbeidsmarkt inclusiever te maken en de toegang voor deze jongeren tot een job, een stage of opleiding te vergemakkelijken.

    Om zoveel mogelijk jongeren te bereiken en te ondersteunen, heeft DUO for a JOB een campagne gelanceerd. De vele getuigenissen van jongeren die door de vereniging werden begeleid, dienden als basis voor de campagne. Die erkent namelijk de moeilijkheden waarmee de jongeren worden geconfronteerd en reikt een oplossing aan. De slogans: “Vind je een job zoeken al een job op zich?”; “Krijg je een nee op je cv als ze je naam zien?”; “Stopt je netwerk aan het einde van je straat?”. “Kruis voor één keer alle vakjes aan.”

    “We willen de jongeren die deze boodschappen zien, laten weten dat we naar hen luisteren en dat we de moeilijkheden kennen waarmee ze te maken krijgen. Maar we willen hen ook en vooral iets concreet aanbieden; er valt enkel te winnen bij een persoonlijke begeleiding door een mentor”

    verduidelijkt Elisabeth Verniers, beleidsmedewerker.

    1 jongere, 1 mentor

    Om de in de campagne genoemde discriminatie, gebrek aan netwerk of gebrek aan ervaring aan te pakken, “matcht” DUO for a JOB elke jongere die zich inschrijft aan een mentor die bij zijn of haar profiel past. De mentor deelt zijn of haar ervaring en is een steun en toeverlaat voor de jongere bij de zoektocht naar werk. “Jongeren die niet meer durven kunnen met een mentor hun mogelijkheden verruimen, uitzoeken wat ze kunnen en willen op het vlak van werk, en zelfvertrouwen opbouwen”, besluit Elisabeth Verniers.

    👩‍🏫 Hoe vindt een gepassioneerde lerares een job in België?

    Ondanks haar ervaring in Nepal ondervond Rama veel obstakels in haar zoektocht naar een job. Na meer dan 70 sollicitaties kruiste haar pad met Luc, haar mentor.

    Hun ontmoeting was het begin van een avontuur: een onmiddellijke band, inspirerende energie en grote vastberadenheid! 💪 Samen overwonnen ze de obstakels op Rama’s pad om haar droom te verwezenlijken: lesgeven.

    Ondanks de uitdagingen overtuigde hun doorzettingsvermogen de VDAB om haar te steunen in een verdere opleiding, een cruciale stap om haar kansen op een job als leerkracht te vergroten. Rama startte onlangs met haar opleiding aan de Thomas More Hogeschool. 🤝🎓 Gefeliciteerd Rama!

    Hun samenwerking vertegenwoordigt perfect het karakter van DUO for a JOB: onvermoeibare steun en vastberadenheid om een droomjob te vinden. 🚀

     

    image

    🔈 Oumar & Louis van Antwerpen in de spotlight! Oumars interimbaan bij Delhaize kreeg een heroïsch kantje toen hij een winkeldief betrapte, wat leidde tot een vaste aanstelling en een promotie tot avondploegleider 🛒 Zijn droom? Doorgroeien naar de IT-afdeling. 🖥️ Hij wordt begeleid door Louis, een mentor met een schat aan kennis op het gebied van supply chain en logistiek, die een cruciale rol heeft gespeeld in Oumars reis naar de detailhandel 📈 Hun verhaal is een krachtig voorbeeld van moed en mentorschap. 🎉

    image

    Ontdek de impact van DUO door de ongelooflijke verhalen van onze duo’s

    Steun onze actie en maak de impact van mentorschap mogelijk in uw stad

    Waarom dit verslag?

    Het eerste ervaringsverslag van DUO for a JOB kwam uit in 2019. We hebben praktijkervaring opgebouwd door het werk met de jongeren, wiens stem we graag willen laten horen. 

    De doelstellingen van deze nieuwe versie van het ervaringsverslag blijft hetzelfde. Ten eerste willen we deze jongeren een stem geven, getuigen over hun realiteit en de aandacht vestigen op hun moeilijkheden. Daarnaast belichten we bestaande goede praktijken en tonen we aan dat jongeren met een migratieachtergrond hun weg wél vinden, als ze de juiste springplank hebben. Ten slotte doen we concrete aanbevelingen om de situatie van jongeren op individueel, maar ook op economisch en maatschappelijk vlak te verbeteren.

    De regionale en federale overheden streven naar een werkzaamheidsgraad van 80% tegen 2030. De inclusie van jongeren met een migratieachtergrond in de Belgische samenleving, en meer bepaald op de arbeidsmarkt, is een essentiële schakel om deze ambitieuze doelstelling te bereiken.

    De tweede editie van het ervaringsverslag, gebaseerd op de begeleiding van 4.000 mentees, toont echter een arbeidsmarkt met twee snelheden. De ongelijke toegang voor jongeren met een migratieachtergrond blijft bestaan, ondanks hun diploma’s.

    Niet alleen de profielen van de mentees bij DUO zijn divers, ook hun moeilijkheden zijn dat. Sommige obstakels hebben ze echter met elkaar gemeen. Talenkennis en gebrek aan nuttige ervaring worden door hen als de belangrijkste moeilijkheden genoemd. Aan het begin van hun traject noemen mentees vooral obstakels die te maken hebben met de tools en de technieken om werk te zoeken. Achteraf gezien leggen de ex-mentees meer nadruk op het gebrek aan zelfvertrouwen, het ontbreken van relevante netwerken en discriminatie. 

    De coronacrisis heeft bovendien problemen gecreëerd of versterkt voor jongeren: grotere sociale en financiële moeilijkheden, moeilijke toegang tot overheids- en integratiediensten, moeilijkheden met de digitalisering, enz. Deze crisis heeft niet alleen de tewerkstellingskloof, maar ook de digitale en sociale kloof nog groter gemaakt.

    DUO for a JOB herhaalt de noodzaak om op twee fronten te werken: enerzijds benadrukt het rapport de concrete impact van individuele ondersteuning op maat. Anderzijds benoemt het rapport ook een aantal aanbevelingen voor een maatschappij waar iedereen zijn plaats krijgt. 

    Mentoring, een oplossing op maat

    Mentoring verbetert de toegang van jongeren tot tewerkstelling aanzienlijk, en dat op lange termijn. Enerzijds stromen jongeren vaker door naar werk. Anderzijds zorgt de geïndividualiseerde begeleiding er ook voor dat de mentees andere vaardigheden ontwikkelen die hen helpen op hun weg naar werk en, meer algemeen, hun welzijn verbeteren.

    “Ik ben alleen naar België gekomen en kwam terecht in een maatschappij waar ik alles alleen moest leren. Maar DUO reikte me de hand en ik hoefde het niet alleen te doen. Ik was niet gewend aan al die vriendelijkheid in mijn leven, het leek echt ongelooflijk dat er mensen waren die zo toegewijd waren aan de zaak van een onbekende die anders was.”

    👉 De kwantitatieve impact

    Op 8 jaar tijd heeft DUO for a JOB bijgedragen aan de volgende positieve resultaten : 

    • 1.245 jobs
    • 520 stages of opleidingen 
    • In totaal bijna 1.800 concrete positieve resultaten voor de mentees die tussen 2013 en 2021 in onze verschillende vestigingen (Brussel, Luik, Antwerpen, Gent, Aalst en Mechelen) aan ons programma deelnamen

    👉 De kwalitatieve impact

    • Verbetering van het zelfvertrouwen en de autonomie van de jongeren
    • Ontwikkeling van een beroepsproject en ontdekking van een sector, cultuur, en taal 
    • Uitbreiding van informele en professionele netwerken en beheersing van tools voor het zoeken naar werk

    De positieve impact van mentoring door DUO for a JOB is wetenschappelijk aangetoond door een externe evaluatie in het kader van de eerste Social Impact Bond in België (2016). Uit die externe evaluatie bleek een veel betere werkzaamheidsgraad van de mentees ten opzichte van een controlegroep met vergelijkbare kenmerken die niet aan het programma had deelgenomen. De impactstudie bevestigde dat het mentoringprogramma van DUO for a JOB een investering is die rendeert.

    Structurele veranderingen zijn nodig

    We kunnen alleen tot een écht inclusieve samenleving komen als er naast individuele steun ook structurele veranderingen doorgevoerd worden. Bestaande systemen moeten herdacht worden vertrekkende van de behoeften van de jongeren, door ons in hun plaats te stellen en naar hen te luisteren. Daarom hebben wij een reeks aanbevelingen geformuleerd die gebaseerd zijn op de analyse van de obstakels van de jongeren.

    Mentoring, een hefboom voor inclusie

    Mentoring biedt een effectief antwoord op een reeks dringende maatschappelijke uitdagingen en politieke prioriteiten. Dat tonen de tien jaar lange ervaring van DUO for a JOB en haar impactmeting aan. Het gaat om de verhoging van de werkzaamheidsgraad – in het bijzonder voor burgers van niet-EU-herkomst, NEETs en langdurig werklozen; het bevorderen van werkbaar werk en levenslang leren; en het versterken van de sociale samenhang.


    “Mentoring werkt en is kosteneffectief. We zouden elke werkzoekende die het nodig heeft een individuele begeleiding door een mentor moeten kunnen aanbieden, om écht te werken aan inclusie en gelijke kansen”,  zegt Julie Bodson, directeur van de vereniging. “Maar daarvoor is een wetgevend en financieel kader nodig om mentoring structureel uit te rollen en te verankeren in de verschillende regio’s”. Dit is de belangrijkste aanbeveling van de vereniging in haar memorandum dat vandaag naar de politieke partijen werd gestuurd in de aanloop naar de regionale en federale verkiezingen in 2024.

    Belangrijke cijfers

    Met de hulp van bijna 2.000 actieve mentoren die op tien jaar tijd 6.000 jongeren hebben begeleid, is het duidelijk dat het werkt:

    ⭐ 7 van de 10 jongeren hebben een contract, stage of opleiding gevonden, en de meesten van hen zijn NEET of langdurig werkloos.

    ⭐ 9 op de 10 mentoren zeggen dat ze zich nuttig voelen als actieve leden van de maatschappij.

    🚀 En hoeveel vooroordelen zijn er ontkracht?

    Op donderdag 14 september kwamen bijna 400 mentors, mentees en partners samen om de afgelopen 10 jaar te vieren, wat op video is vastgelegd👇

    In aanloop naar de regionale en federale verkiezingen van 2024 verspreidt DUO for a JOB een memorandum voor politieke partijen en toekomstige vertegenwoordigers. Daarin benadrukken we de kracht van mentoring als effectief antwoord op een aantal dringende maatschappelijke uitdagingen en politieke prioriteiten:

    • Verhoging van de werkzaamheidsgraad, specifiek voor burgers van niet-EU-herkomst, om de welvaartsstaat te waarborgen
    • Beheer van eindeloopbanen van oudere werknemers, benutten van hun expertise en bevordering van levenslang leren 
    • Creëren van sociale verbinding om spanningen te voorkomen en polarisatie tegen te gaan


    Mentoring is een cruciaal instrument om deze uitdagingen aan te pakken, en biedt 4 x winst: voor werkzoekenden, mentoren, werkgevers en sectoren, en de samenleving als geheel. Bovendien maakt de kosteneffectiviteit van mentoring het tot een waardevolle investering voor de overheid.

    Onze aanbevelingen

    1. Onze voornaamste aanbeveling is het opzetten van een wettelijk verankerd financieringskader om mentoring naar werk uit te rollen en te verankeren in de verschillende regio’s. Dit zal de toegang tot werk verbeteren, gelijke kansen en inclusie bevorderen, levenslang leren ondersteunen en sociale cohesie bevorderen. We benadrukken het belang van kwaliteitscriteria voor mentoringorganisaties en het vrijwillige karakter van de mentoring-relatie.
    2. Daarnaast dringen we erop aan om de structurele oorzaken van de achterstelling van werkzoekenden van niet-Europese origine op de arbeidsmarkt aan te pakken. Op basis van onze uitgebreide ervaring met de begeleiding van duizenden jonge werkzoekenden naar tewerkstelling of opleiding formuleerden we specifieke aanbevelingen in ons ervaringsverslag.

     

    Doelstellingen van DUO for a JOB voor 2024-2027

    DUO for a JOB is vastbesloten om samen te werken met de verschillende Belgische overheden om onze impact op werkgelegenheid, actief ouder worden en sociale cohesie te vergroten.

    In de legislatuur 2024-2027 kan DUO for a JOB het volgende realiseren:

    • 6.200 duo’s waarvan 2.351 in Vlaanderen en 2.450 in Brussel
    • 70% positieve uitstroom naar werk en/of opleiding
    • 3.100 werkzoekenden en beroepsinactieven met een migratieachtergrond toegeleid naar werk
    • 6.200 intergenerationele en interculturele ontmoetingen om tolerantie en wederzijds respect te bevorderen

    Om mentoring duurzaam uit te rollen in heel België hebben ervaren mentoringorganisaties zoals DUO for a JOB structurele en langdurige financiële steun nodig van de verschillende overheden.

    ❓Meer informatie

    Elisabeth Verniers | Advocacy Manager | +32 (0)474 62 80 54 | ev@duoforajob.org

    Onze publicaties

    Klik om te lezen

    2023

    2023

    2021

    2021

    2019

    Andere publicaties en externe bijdragen

    Het stimuleren van en samenwerken met andere NGO’s, de academische sector en onderzoeksinstellingen is een van de belangrijkste doelstellingen van ons advocacywerk.

    Ze heten Siham, Gebril, Ibrahima, Gitana en Dieuleveut.

    Zij zijn jong en zitten boordevol vaardigheden, potentieel, en ervaring. Die willen ze maar al te graag inzetten om hun steentje bij te dragen aan het sociale en economische leven.

    Ondanks hun verschillende profielen en verhalen hebben ze één ding gemeen: ze krijgen te maken met obstakels op hun zoektocht naar werk, omdat ze jong zijn en een migratieachtergrond hebben. Toch blijven ze vastbesloten om hun plaats te vinden en hun dromen na te jagen!

    België streeft naar een werkzaamheidsgraad van 80% tegen 2030. Om dit ambitieuze doel te bereiken is de integratie van jongeren van buitenlandse afkomst op de arbeidsmarkt een belangrijke hefboom. In 2020 concludeerde de Nationale Bank van België dat de migratiestromen van de afgelopen vijf jaar een positieve impact hebben gehad op het Belgische bruto binnelands product (bbp). Hun bijdrage hangt echter sterk af van de mate waarin migranten toegang krijgen tot de arbeidsmarkt. In de privé-sector werd het verband tussen de financiële prestaties van een bedrijf en de diversiteit van het bedrijf al langer gelegd.

    Wat als we onszelf niet langer beroven van deze fantastische bron van creatieve en productieve energie? Wat als we al onze jongeren toekomstperspectieven zouden bieden? Wat als we een toekomst zouden creëren waarin iedereen een plaats heeft, ongeacht leeftijd, afkomst of religie?

    We kunnen een einde maken aan de structurele ongelijkheid waarmee de jongeren al heel lang te maken krijgen. Naar hen luisteren is de eerste stap naar verandering! Wil je meer doen, bekijk dan onze aanbevelingen in ons ervaringsverslag.

    Ibrahima

    “Mijn naam is Ibrahima, ik kom uit Guinee Conakry, sinds mijn kindertijd droomde ik ervan om telecommunicatie te doen.”

    In deze aflevering vertelt Ibrahima het verhaal van zijn gedwongen vertrek uit Guinee, zijn aankomst in Brussel in mei 2016, en zijn sterke verlangen om zijn droom eindelijk te verwezenlijken … en vervolgens, de obstakels die zich voordeden. Hoe geraak je eruit? Hoe begrijp je de grote administratieve wirwar? Hoe vind je eindelijk je plaats?

    “Er waren heel veel dingen die ik niet wist, het werkt allemaal niet zoals thuis… Als je rechtstreeks naar een ander land komt, zie je alles blauw voor je. Je hebt iemand nodig die je uitlegt hoe het werkt, want het zijn twee totaal verschillende werelden.”

    Sihame

    “Ik heb me gerealiseerd dat ik bereid ben om werk aan te nemen onder mijn niveau, ik wil gewoon werken en ervaring opdoen…”

    Voor Sihame, die een masterdiploma op zak heeft en enorm vastberaden is, had alles van een leien dakje moeten gaan. En toch… In deze aflevering vertelt ze over de vele obstakels die haar ambities in de weg hebben gestaan en haar zelfvertrouwen hebben aangetast.

    “In onze families werd ons gezegd: ‘je moet meer doen dan de anderen, je moet harder werken dan de anderen’… Maar we geloofden hen niet, we waren naïef!”

    Dieuleveut

    “We hebben gestudeerd, we houden van dit land. Dit is mijn tweede land, ik wil op de één of andere manier deelnemen aan de ontwikkeling van dit land. Op een manier kunnen we niet geven wat we in petto hebben.

    Dieuleveut moest zijn familie, zijn vrouw en zijn pasgeboren baby achterlaten toen hij gedwongen werd Congo te verlaten. Hij zat vol talent, goesting en energie om aan zijn toekomst hier te bouwen, maar het was eerst pijnlijk lang wachten om zijn vrouw en zoon terug te zien.

    Gitana

    “Het proces was moeilijker dan ik dacht. Ik liet de diploma-erkenning achterwege en nam de snelste job aan tijdens de pandemie… Het was een schoonmaakjob.”

    Gitana had nooit gedacht dat ze zichzelf helemaal opnieuw zou moeten uitvinden om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien. Ze had een doctoraat op zak toen ze van Brazilië naar België kwam. Ze vertelt hoe moeilijk het is om alleen door het labyrint van diploma-erkenningsprocedures te navigeren…

    Gebril

    Een job of een opleiding vinden als je de taal niet spreekt van het land waar je woont, is een hindernissenparcours. Dat vertelt Gebril uit Libië, die bij zijn aankomst in België van nul moest beginnen.

    “Toen ik mijn vluchtelingenstatus kreeg, dacht ik dat de moeilijkheden voorbij waren, maar daarna besefte ik dat de grote moeilijkheden pas daarna begonnen! ”

    Hoe vind je je weg door het administratieve doolhof? Waar kan ik (goede) informatie vinden?

    De samenwerking tussen Benjamin Ferré en DUO for a JOB

    De jonge skipper Benjamin Ferré biedt ons gratis ongelooflijke zichtbaarheid met zijn IMOCA Monnoyeur-DUO for a JOB.

    Hij zal de kleuren van DUO for a JOB dragen tijdens de Vendée Globe 2024, de grootste non-stop zeilrace rond de wereld, en dit solo en zonder assistentie. Het aanbieden aan DUO for a JOB van deze ongelooflijke zichtbaarheid geeft Benjamin een extra motivatie , een bestaansreden die de sportieve prestatie overstijgt.

    Hij zal alleen varen, maar hij hoeft dit aventuur niet alleen voor te bereiden. Hij wordt immers gecoacht door Jean Le Cam, een legende in de zeilwereld. Een intergenerationeel duo dat de passie en waarden deelt van DUO.

    We verheugen ons erop om het nieuws over de boot Monnoyeur-DUO for a JOB met u te delen en we kunnen niet wachten tot Benjamin ons meeneemt naar het einde van de wereld!

    image

    “De nieuwe generaties geven ook kennis door aan de oudere generaties en ik denk dat het meer gaat om een uitwisseling dan om een overdracht”.

    Jean Le Cam

    “Ik vind het een ongelooflijke rijkdom dat je gebruik kunt maken van de lessen uit het verleden om je eigen traject te creëren.”

    Benjamin Ferré

     

    De oorsprong van het project

    Dankzij een gemeenschappelijke partner die hen samenbracht, ontmoetten Benjamin en DUO voor een JOB elkaar begin 2022 voor het eerst.

    Je zou je kunnen afvargen wat het verband is tussen een sociaal project als dat van DUO en de zeilwereld… En toch passen een jonge atleet en zijn ervaren mentor natuurlijk wel in het mentorprogramma van de organisatie. De ontmoeting tussen Benjamin en DUO for a JOB lag dan ook voor de hand aangezien de waarden van delen en uitwisselen tussen generaties de kern vormen van beide projecten: “Ik vind het een ongelooflijke rijkdom dat je gebruik kunt maken van de lessen uit het verleden om je eigen traject te creëren.”, legt Benjamin uit.

    Uiteindelijk was onze samenwerking heel logisch en nu is Benjamin van plan om ons over de hele wereld met hem mee te nemen.

    image

    Benjamin Ferré

    Benjamin Ferré (31) dompelt je onder in een majestueus universum: het oceaanracen. We kunnen zonder overdrijven zeggen dat hij niet aan zijn proefstuk toe is: hij heeft 40.000 kms al liftend rond de wereld afgelegd, is de Atlantische Oceaan overgestoken op een zeilboot zonder gps, maar met behulp van een sextant die zich op de sterren richtte, is Marokko doorgereden met een 4L, en trotseerde de open zee op zijn eentje tijdens de Mini Transat van 2019. In deze laatste race werd Benjamin 3de en trok hij de aandacht van de geweldige Jean Le Cam.

    Vanuit zijn engagement als avonturier en navigator richtte hij IMAGO op, een ondernemershub die nieuwe avonturiers een duwtje in de rug geeft om te starten met een avontuurlijk project met een ecologische of maatschappelijke impact.

    image

    Zij spreken erover:

    Mentoring, een hefboom voor inclusie

    Mentoring biedt een effectief antwoord op een reeks dringende maatschappelijke uitdagingen en politieke prioriteiten. Dat tonen de tien jaar lange ervaring van DUO for a JOB en haar impactmeting aan. Het gaat om de verhoging van de werkzaamheidsgraad - in het bijzonder voor burgers van niet-EU-herkomst, NEETs en langdurig werklozen; het bevorderen van werkbaar werk en levenslang leren; en het versterken van de sociale samenhang.


    “Mentoring werkt en is kosteneffectief. We zouden elke werkzoekende die het nodig heeft een individuele begeleiding door een mentor moeten kunnen aanbieden, om écht te werken aan inclusie en gelijke kansen”,  zegt Julie Bodson, directeur van de vereniging. "Maar daarvoor is een wetgevend en financieel kader nodig om mentoring structureel uit te rollen en te verankeren in de verschillende regio's”. Dit is de belangrijkste aanbeveling van de vereniging in haar memorandum dat vandaag naar de politieke partijen werd gestuurd in de aanloop naar de regionale en federale verkiezingen in 2024.

    Belangrijke cijfers

    Met de hulp van bijna 2.000 actieve mentoren die op tien jaar tijd 6.000 jongeren hebben begeleid, is het duidelijk dat het werkt:

    ⭐ 7 van de 10 jongeren hebben een contract, stage of opleiding gevonden, en de meesten van hen zijn NEET of langdurig werkloos.

    ⭐ 9 op de 10 mentoren zeggen dat ze zich nuttig voelen als actieve leden van de maatschappij.

    🚀 En hoeveel vooroordelen zijn er ontkracht?

    Op donderdag 14 september kwamen bijna 400 mentors, mentees en partners samen om de afgelopen 10 jaar te vieren, wat op video is vastgelegd👇

    Volg de actualiteit over DUO for a JOB x Benjamin Ferré op onze sociale netwerken:

    Facebook Linkedin Instagram Twitter

    Wilt u ons ondersteunen of samenwerken met DUO in dit avontuur?

    Met dank aan onze partners die dit avontuur mogelijk maken:

    Le Groupe CAA, Monnoyeur, HUNTEO, AZALEO, SKEMA Business School, 17Capital, Epic Foundation, IMOCA